Interview met ondernemer Marcus van der Heijden

Deel 1 : Mijn ultieme droom is een Formule 1 team!

GoFuture is trots dat we Marcus van der Heijden mochten interviewen. Deze vrolijke en erg enthousiaste ondernemer is nu achttien, maar hij kreeg al op de middelbare school kriebels om te ondernemen. Inmiddels is hij student Ondernemerschap en Retail Management en heeft hij grootse dromen. Hij zou later graag een eigen sportschool willen, daarnaast een eigen festival in de stijl van Tomorrowland of Miami Ultra en zijn ultieme droom is een eigen Formule 1 team.

“Van jongs af aan ben ik al fan van de Formule 1. Iets beters dan een eigen team hebben is er niet. Maar een eigen festival, als je dat hebt bereikt is natuurlijk ook al heel erg gaaf!”.

Toen hij begon met het vak GoFuture op het Kandinsky College wist hij het zeker: hij wilde gaan ondernemen. “Ik had de bijeenkomst met uitleg gemist dus ik wist niet precies wat er ging gebeuren. Toen kwam de eerste les van GoFuture en er werd uitgelegd wat we gingen doen. Tja, je bent lessen gewend als Engels en Nederlands en daar is gewoon weinig aan. En dan mag je ineens je eigen ding doen en lekker ondernemen. Toen dacht ik: Ja, dit wil ik!” Op de middelbare school is hij met twee vrienden zijn eerste onderneming gestart: Gaming-Gear. Hij werd echt aangestoken met het ondernemersvirus.

Inmiddels studeert hij zelfs Ondernemerschap en Retail Management in Breda. “Het duurde best lang voordat ik de juiste studie gevonden had. De meeste studies waren het nét niet. Ik wilde echt voor mezelf beginnen en ondernemen.”

Voor zijn studie moest hij uitgaan van een probleem dat op te lossen was met hun onderneming. Dit werd Pre-Paired, een systeem om te voorkomen dat je sokken kwijtraken in de was. “Het begon eigenlijk met een vriend van mij, die met twee verschillende sokken op school aankwam. We maakten er grapjes over en ik vond het maar stom, die twee verschillende sokken. We konden daarnaast niet echt een probleem vinden voor onze onderneming om op te lossen.” Ze gingen naar de mentor toe, en wat bleek, die had ook twee verschillende sokken aan! Hij zag het wel zitten, iets tegen sokken die altijd maar kwijtraken in de was en nooit meer terugkomen. “Toen werden wij ook enthousiast. We hebben een marktonderzoekje gedaan onder 140 mensen, 40% daarvan was sowieso geïnteresseerd in ons product, 40% als het ook echt werkte en 20% niet. Best een goed begin.”

“We zijn nu prototypes aan het maken voor Pre-Paired en hebben onlangs met een bedrijfsleidster van Action gesproken. We zijn gewoon brutaal geweest. We zijn binnengelopen en hebben naar de bedrijfsleider gevraagd. Zij had wel even tijd voor ons dus we hebben haar alles verteld over ons idee.” Ze was geïnteresseerd en ze dacht zelfs dat ze wel 15 tot 25 stuks per filiaal per week zouden kunnen verkopen. “Ik denk dat onze huidige onderneming echt wel geslaagd is als we bij alle Actions liggen. Als we daar een deal hebben, dat zou echt top zijn.”

Als hij zichzelf een tip had kunnen geven op het moment dat hij startte met ondernemen, dan was het dit: “Ik zou echt vol gaan voor je idee maar in het begin wel minder focussen op dingen die je zelf leuk vindt. Je moet niet door een roze bril kijken. Wij wilden bijvoorbeeld een bedrijfje starten dat game-artikelen ging verkopen. We begonnen met alle leuke dingen, kijken naar spullen om te verkopen en naar een pand. We waren helemaal niet bezig met een plan, een marktonderzoek en of ons idee wel goed was. Daar loop je dan ineens tegenaan. Ons idee was echt niet realistisch, de gaming markt is bijna helemaal in handen van bol.com, Coolblue, Game Mania etc. Toen moesten we een ander idee verzinnen en dan ben je echt wel teleurgesteld. Dat zou ik nu dus wel anders doen.”

Deel 2 ook lezen?