Hoeksch Lyceum leert ondernemend met GoFuture

 

Het Hoeksch Lyceum is een bijzondere school met een sterke onderwijsvisie. Al in 2010 startten zij als International Business College, helemaal op hun eigen manier. Het IBC van het Hoeksch Lyceum gaat een stap verder dan de meeste Business Schools. Het onderscheidt zich door vooral te leren uit de praktijk en de bijzondere samenwerking met zowel de Hogeschool Rotterdam als het bedrijfsleven in de Hoeksche Waard.

 

GoFuture

Om leerlingen binnen het IBC kennis te laten maken met ondernemerschap en te laten werken aan ondernemersvaardigheden, maakt het lyceum ook gebruik van GoFuture. En GoFuture zou GoFuture niet zijn als wij niet zelf iets zouden ondernemen om te zien hoe onze lesmethode op verschillende locaties wordt ingezet.

Bij aankomst op school zien we buiten een groep leerlingen die geboeid staan te kijken naar een scheikundig experiment. Goed begin! We ontmoeten de docent van GoFuture in de gang en mogen meekijken in zijn les. Een twintigtal leerlingen zit al klaar en een grote kast met laptops staat in de hoek. “Iedereen zou nu klaar zijn met het blok Toekomst, zegt de docent vrolijk, maar ik zie dat een paar van jullie nog niet zover zijn dus eigenlijk moet ik vertrouwen weghalen…”

De leerlingen in kwestie protesteren: “Nee, meneer! We hebben het wel af hoor! We moeten alleen nog iets uploaden.”

 

Les met karakter

De ondernemende leerlingen krijgen via een filmpje een kort ‘college’ voorgeschoteld van de Universiteit van Nederland. Welke kenmerken kun je het beste hebben als medewerker? Het grappige en interessante college vormt een inspirerende inleiding in het blok Karakter.

“Erg belangrijk ook dat business model you, vindt docent Peter Legierse, laat ze maar ontdekken hoe ze in elkaar steken en wat hun sterke en zwakke kanten zijn.”

Welke karakteristieke kenmerken bij de leerlingen naar voren komen, mogen ze aan de hand van een enneagram en een ondernemersstijl-test zelf uitvinden. “Iedereen heeft aan het eind van de les een gekleurde sticker die aangeeft welke ondernemersstijl het beste bij je past en daarop een cijfer dat laat zien welk enneagram type bij jou hoort.”

Een bevlogen docent, gemotiveerde leerlingen en afwisselend lesmateriaal: samen maken ze een les met karakter.