Ervaringsverhaal Mondial: GoFuture meets vmbo-t Business

Het International Business College is booming in Nederland. Het Mondial College is de enige school in Nijmegen die het IBC aanbiedt. Het IBC werkt volgens de methode 20-80learning. Dit houdt in dat leerlingen het regulier onderwijs volgen voor 80% van de tijd en 20% van de tijd kunnen kiezen voor een ander programma gericht op ondernemen. Het IBC wordt in Nijmegen gegeven op de havo. Hier leren de leerlingen hoe je een bedrijf moet opstarten.

 

We doen het goed of we doen het niet!

“Ik wilde meer weten over het business leven, voor later en kijken of dit bij mij past.”

Het Mondial College vindt het belangrijk dat hun leerlingen zich kunnen ontplooien. Daarom bieden zij programma’s aan die er echt toe doen. De school investeert in ruimte, tijd en geld, maar ook in het opbouwen van een netwerk. Het Mondial College is bijvoorbeeld de enige school in Nederland met een eigen business club. “Want we doen het goed of we doen het niet!”

De ondernemer in jezelf loslaten kan binnen Mondial niet alleen via het IBC. Op het vmbo-t wordt vmbo-t Business gegeven. De lessen op vmbo-t zijn een opstapje naar het IBC. De leerlingen krijgen een dag in de week ondernemende lessen.

Tijdens deze lessen leren de leerlingen hoe je eigenlijk ondernemend bent. Ze gaan zelf iets ondernemen en kijken zo of er ondernemersbloed door hun aderen stroomt. Vinden ze dit echt leuk dan kunnen ze doorstromen naar de havo waar ze binnen het IBC leren hoe ze een eigen bedrijf moeten opzetten.

 

IBC en Gofuture

De leerlingen van vmbo-t leren ondernemende kwaliteiten met GoFuture. Ze organiseren een evenement of bedenken een onderneming en ondertussen werken ze aan hun uiterlijke presentatie, leren hoe ze mensen moeten ontvangen, hoe te presenteren voor een groep en ontdekken wat zij kunnen zijn. De docenten hebben voor GoFuture gekozen omdat deze methode erg gestructureerd werkt. Door kleine stappen te nemen, worden de leerlingen uitgedaagd zelfstandig te werken en leren zij ontdekken wat hun ondernemende skills en kwaliteiten zijn.

 

Tom, Bryan en Stijn net voor hun afstuderen aan vmbo-t Business

Topdrukte en €20.000,-

Mondial College is een school met een boodschap. De school vindt het belangrijk dat de kwaliteiten van de leerlingen optimaal worden benut.

Er is veel aandacht voor de organisatie van evenementen door de leerlingen zelf. Die beginnen klein maar gaandeweg worden het steeds grotere doelen. Afgelopen jaar moesten de leerlingen van het vmbo-t bijvoorbeeld helemaal zelf een kerstdiner organiseren voor de docenten. Natuurlijk heel spannend, want alle docenten doen eraan mee en dit was hun eerste echte evenement! Sommige leerlingen hielden zich bezig met de uitnodigingen, sommigen met de aankleding van het diner en andere leerlingen met het maken en het serveren van het kerstmenu.

Een supergaaf voorbeeld van een groter evenement is het project Knip je kaal voor KiKa. De leerlingen zochten sponsoren uit het hele land en nodigden kappers uit voor die dag. Meer dan 100 leerlingen, oud-leerlingen en docenten gaven zich op. Meisjes doneerden hun lange haren om er een pruik van te maken en de jongens lieten zich kaalscheren. Het was niet alleen enorm druk met meer dan duizend bezoekers die dag, ook haalden de leerlingen van het Mondial College met deze actie bijna €20.000,- op voor KiKa!